top of page

Grønn helse

Oppgaver 1. juni

Dette er ikke en konkurranse. Vi er ikke sikkert om vi skal klare alt. Men vi prøver…   Og husk…
"Det er ikke et tegn på svakhet å be om hjelp. Det er et tegn på
styrke." 

Kew Gardens begynner med 1. deretter 2, 3, 4 osv.
Sissinghurst med 3.

Hidcote med 5.

Heligan med 7.
Great Dixter
med 9.

Highgrove med 11.

Selvfølgelig er det lov å hjelpe hverandre! 

1.Plante Briza
Hjerte gress (Briza maxima):

Ettårig. Vakre hjerteformede gressaks. Svaiende, spinkle stilker som får hjerteformede gressaks som først er grønne med et lilla skjær, og senere blir kornfargede. Vakre i krukke, staudebed og gress- eller blomstereng.

Vi sår litt briza hvert år. Hvis den er stor nok, planter vi den ut i præriehagen, eller ‘the Dutch Wave’. Ta 7 planter per gruppe og plant dem et sted i ‘the Dutch Wave’. Gjerne i små grupper og på en slik måte at du ser dem godt.

Dere finner plantene på sandkassen.

 
2. Fjerne og bære sviller

Tretrappen (sviller) begynner å råtne, og det er farlig. Vi skal bygge en ny trapp senere. Nå fjerner vi svillene og tar dem ned.
Sett dem bak gjerdet til den japanske hagen og litt bak *gnomen'. Vi skal
senere bruke de for å erstatte torvblokker.
2 trinn (4 deler) per gruppe. Prøv å rengjøre dem litt (kost).

 


3. Prikle og potte om
Midt på plenen finner dere et bord med planter som må prikles. Du finner der også jord, potter mm. Har du mer (eller også) lyst til å potte om, da er det også mulig. Husk å vanne.
Hold ut i minst 20 minutter!  😊
Resultatet setter dere på bordet som står bak lyshuset!

 


4. Klippe hekk
Foran huset har vi en søtmispelhekk. Junisøtmispel (Amelanchier spicata) er en slank og opprett plante, som passer bra til hekker uten klipping. Dette en av de mest brukte hekkplanter, og den har mange gode kvaliteter: Den er hardfør stort sett over hele landet, den er passe høy (3-4 m), holder seg smal selv uten klipping, har flott blomstring i juni, dekorative bær på sensommeren, og flotte høstfarger. Planten har smal vekst og er mest brukt som frittvoksende eller klippet hekk, men den kan også brukes som et passe lite, flerstammet tre i småhager. 
Vi prøver å tynne det litt ut. For hver 4. stilk tar vi den 4. vekk, det vil si at den skal kuttes på ca 30 cm. Vi håper at den vil vokse ut igjen.
Redskapene ligger på plass. Gruppen din arbeider med en av de angitte delene (blå tape).
Dere legger de kuttede grenene på hengeren.

 


5. Ulike oppgaver
Team Kew Gardens, Team Sissinghurst:
Vi bruker ull som mulch rund jordbærplantene. Det holder fukt og varme i jorden, det holder jordbær rent og hjelper mot ugress. Litt etter litt blir ull tatt op av jorda.
Velg en av de jordbær beddene og mulch med ull !    😊
Trykk ullen ned slik at du får et lag på ca 6 cm , men la litt «luft» rundt plantene være igjen.

Team Hidcote, Team Heligan:
Hvert år fjerner vi de gamle grenene fra bringebærene. Vi har 2 rader med bringebær. Velg en av radene og fjern de gamle grenene. Klipp dem i mindre biter (f.eks. 20 cm. Og legg dem under bringebærplantene som mulch!

Team Great Dixter, Team Highgrove:
I ‘the Dutch Wave’ står her og der potter med planter. De må plantes, (med litt grus i plantehullet) akkurat der hvor de har blitt plassert.
Great Dixter tar plantene med rødt merke. Highgrove tar de med gult merke. Husk vann!


6. Dele hosta
Å dele hosta-planter kan være en nyttig praksis av flere grunner:

  1. Forplantning: Ved å dele hosta-planter kan du forplante dem og skape flere individuelle planter.

  2. Stimulerer sunn vekst: Etter hvert som hosta-planter modnes, kan de danne tette, overfylte klumper med røtter. Dette kan føre til redusert vekst og svekket helse. Ved å dele planten og fjerne overflødige røtter, stimulerer du sunn vekst og forhindrer konkurransen mellom plantene.

  3. Kontroll av størrelse: Noen hosta-varianter har en tendens til å spre seg raskt og ta opp mye plass i hagen.

Helsekontroll: Når du deler hosta-planter, gir det deg også muligheten til å inspisere røttene og undersøke plantens helse. Du kan fjerne eventuelle syke eller skadede deler av planten og fremme sunnere vekst.

Det er viktig å merke seg at hosta-planter er ganske hardføre og tåler deling godt. Den beste tiden å dele dem på er vanligvis tidlig på våren før vekstsesongen begynner. Men vi gjør det nå. 

Finn per gruppe 2 hosta som skal deles. De er merket med en rød pinne. (Japanske hagen, Hvite hagen, Surbed) Det finnes potter og jord ved sandkassen. Du kan også bruke kompost.
Det er mulig at du kan ta planten ut, men det kan være for vanskelig. Da deler du planten der hvor den er og tar du halvparten ut.

Lukk hullet pent med jord og evt. grus.
De "nye" hostaene settes ved siden av skliet.
Ikke glemm å vanne!

bottom of page